Restauracje Zaścianek – to sieć nowoczesnych lokali gastronomicznych ze świeżym domowym jedzeniem. To innowacyjne spojrzenie na gastronomię, będące odpowiedzią na oczekiwania Polaków. Zaścianki wyróżniają przede wszystkim tradycyjne domowe potrawy, przygotowywane każdego dnia ze świeżych składników, bez użycia chemicznych ulepszaczy. W restauracjach nie obowiązuje stałe menu, codzienny jadłospis tworzy się w oparciu o lokalne, sezonowe składniki (można go znaleźć każdego dnia na profilu Facebooka: www.facebok.com/zascianki). We wszystkich lokalach kuchnie działają w systemie otwartym: każdy widzi, jak i z czego przygotowywane są posiłki. Klienci sieci doceniają również możliwość samodzielnego skomponowania własnego dania. W Zaściankach nie obowiązuje reżim porcji narzuconych przez Szefa Kuchni. Tak jak w domu, każdy może nałożyć sobie to, na co ma ochotę, i w takiej ilości, jaka mu odpowiada. Te wszystkie zalety sieci dopełnia stała, najniższa w Polsce, cena za 100g jedzenia.
Pierwszy lokal został otwarty w styczniu 2014 r. przy ul. Postępu w Warszawie. Bardzo szybko został doceniony przez klientów, których ilość zwiększała się z dnia na dzień, i to bez żadnej reklamy. Dzięki rosnącej liczbie stałych klientów udało się otworzyć już 9 lokali. Można w nich kupić również tradycyjne produkty regionalne i ekologiczne. Znajdziemy tu m.in.: jajka kurki zielononóżki, naturalne miody i napoje. Sieć stale szuka nowych dostawców lokalnych wyrobów, w szczególności tych produkowanych tradycyjnymi metodami przez prawdziwych pasjonatów.
Restauracje docenili także eksperci z branży. Już po 10 miesiącach działalności Zaścianki zostały uznane za najlepsze lokale gastronomiczne w Polsce, w kategorii Restauracje bez Obsługi Kelnerskiej, a także zwyciężyły w kategorii Debiut Konceptu Gastronomicznego w prestiżowym konkursie Food Business Awards 2014. Twórcy i pracownicy restauracji są dumni z przyznanych im nagród, jednak największym docenieniem jest dla nich zaufanie i przywiązanie klientów: sieć odwiedza obecnie ponad 2000 osób każdego dnia, ale liczba ta stale rośnie.